Ecografia

Exploració del cos

L’ecografia és una tècnica de diagnòstic per la imatge que utilitza ones sonores d’alta freqüència. S’utilitza un petit aparell que es controla amb la mà (transductor) per dirigir les ones a l’òrgan que es desitja explorar. Les ones xoquen i reboten contra els diferents teixits del cos i són absorbides pel mateix transductor. Un ordinador processa les ones de retorn i les transforma en imatges.

radiologia3

Abans de les proves

Per l’exploració de l’abdomen (fetge, vesícula, via biliar, pàncrees, retro peritoneu, ronyons i melsa) és convenient un dejú complet de les 6-8 hores prèvies.

Per l’exploració de la part baixa de l’abdomen (pelvis) generalment és necessari tenir la bufeta plena d’orina: begui un litre i mig d’aigua una hora abans de l’exploració i no orini fins que la prova hagi acabat.

Per altres exploracions ecogràfiques els nostres professionals et diran com has de preparar-te.

Per realitzar l’exploració et demanaran que retiris la roba de part del cos a explorar. T’aplicaran sobre la pell un gel especial que facilita la transmissió de les ones sonores i que pot estar una mica fred. El metge mourà el transductor sobre la zona a examinar. Quan s’hagin obtingut les imatges necessàries, es neteja el gel que ha quedat sobre la pell.

Ecografia doopler

Quan una ecografia té la finalitat d’analitzar el flux sanguini de qualsevol part del cos, ens referim a una ecografia doopler. Es pot examinar el flux sanguini de dins dels òrgans, com per exemple les arteries i venes del cos per comprovar que no hi hagi obstruccions en els vasos sanguinis.

Es pot fer una ecografia doopler de quasi qualsevol part del cos:

  • Per estudiar el flux sanguini de les arteries caròtides del coll.
  • La glàndula tiroides.
  • Les glàndules mamàries.
  • L’abdomen: fetge, vesícula biliar, pàncrees, ronyons i melsa.
  • L’artèria aorta abdominal.
  • Els testicles.