Preguntes freqüentsEn què consisteix la prova que em faran?

Els nostres professionals t’informaran sobre la prova que et faran. També pots consultar el funcionament de la teva prova aquí.
Quanta estona durarà la prova?

La durada de cada prova és molt variable, depèn de la prova que el metge et demani. Les proves amb raigs X són les exploracions més ràpides, tan sols uns minuts, mentre que el TAC i la Ressonància magnètica poden durar més, mitja hora, aproximadament.


Tindré alguna molèstia?

En algunes proves és possible que notis una lleugera incomoditat, però es tracta de molèsties temporals i sense importància.


M’ha d’acompanyar algú?

Només si l’exploració requereix la sedació, l’administració d’un contrast, o si hi ha la possibilitat que la prova vagi acompanyada d’alguna altra intervenció, es recomana que t’acompanyi algú.


Cal fer una preparació prèvia?

Sempre és millor que portis roba còmoda. Depenent de la prova és necessari venir en dejú, amb la bufeta plena o evitar les cremes i els objectes metàl·lics, no et preocupis, t’informarem amb antelació.


M’adormiran?

Només es considera aquesta possibilitat en alguns casos molt puntuals.


Quina informació he de donar al metge o metgessa i als nostres professionals quan em prescrigui una prova?

Has d’informar si pateixes o has patit alguna malaltia, si estàs o creus que pots estar embarassada, donant el pit, si pateixes alguna al·lèrgia i també de les medicacions que estàs prenent.


Què és el consentiment informat?

El consentiment informat és la conformitat lliure, voluntària i conscient d’un pacient, manifestada en el ple ús de les seves facultats i després de rebre la informació adequada, per dur a terme una exploració de diagnòstic per la imatge.En cas que fos necessari, els nostres professionals us el facilitaran abans que us facin la prova.


Hi ha algun risc?

Cap de les proves de diagnòstic per la imatge suposa riscos, tot i això, el metge o metgessa les prescriurà quan sigui estrictament necessari.


Què passa si no em trobo bé durant la prova?

Totes les nostres proves estan supervisades pels nostres professionals, farem tot el possible perquè estigueu còmodes. Si no us trobeu bé aviseu, sempre hi ha un professional present per tot el que pugueu necessitar.


Cal repetir les exploracions si canvio de metge o metgessa o si em desplaço a un altre centre?

No cal repetir les exploracions, si ens les demanes, te les podem entregar en CD sense cap problema.


Per què cal esperar un cop m’han fet l’exploració del diagnòstic per la imatge? Què passa mentre espero el resultat de l’informe?

Un cop feta la prova, l’especialista en radiologia analitza la qualitat de les imatges i, segons el cas el metge radiòleg redacta l’informe corresponent a la prova. Aquest procés requereix un temps en què els nostres professionals valoren les imatges obtingudes en la vostra exploració, les proves anteriors i tota la informació que el vostre metge o metgessa li ha donat (antecedents, informació clínica o orientació diagnòstica).

En alguns casos els nostres especialistes completen la informació contactant amb el vostre metge o metgessa de manera personal, per comentar o explicar allò que ha vist a la prova.


Què és l’informe radiològic?

L’informe radiològic és el document que confecciona el professional com a resultat de les proves de diagnòstic per la imatge que us hem realitzat i tenint en compte els antecedents, la vostra història clínica i les exploracions prèvies. Aquest informe signat per l’especialista en radiologia és per al metge o metgessa que ha sol·licitat el vostre examen o prova radiològica.

Si el vostre metge o metgessa visita a la clínica Onyar l’hi farem arribar directament, en cas contrari us entregarem el resultat de la prova, perquè li entregueu en la pròxima visita.


Puc enviar a algú altre a recollir l’informe radiològic?

Sempre que porti una autorització signada pel pacient i una còpia del DNI, juntament amb DNI original de la persona que el recull. Si ho demanes, et podem facilitar una a recepció o pots descarregar-lo aquí.


Per què de vegades no cal que em facin cap prova o exploració de diagnòstic per la
imatge per saber que em passa?

Les proves de diagnòstic per la imatge són exploracions complementàries, és a dir, complementen la informació clínica dels pacients i l’exploració física que fan els professionals per arribar a un diagnòstic. Si la informació aportada és suficient per saber què us passa, no cal que us facin cap prova més.


Totes les persones poden fer-se una tomografia computada o una ressonància
magnètica?

En determinats casos, no us podreu fer la prova. Depèn dels vostres antecedents, de les característiques de la prova i l’aparell on s’han de realitzar, però sempre es poden buscar alternatives diagnòstiques per saber què us passa.


Puc fer-me diverses exploracions el mateix dia?

Depèn del tipus de prova, però sempre és aconsellable deixar un període de temps entre elles.


Contrast


Què és un contrast?

Un contrast és una substància farmacològica que s’administra per realitzar algunes proves de diagnòstic per la imatge. Es realitza per estudiar millor alguna part del cos, tot completant l’estudi i ajudar als metges a establir un diagnòstic.

L’ús de contrast no indica, necessàriament, ni més gravetat ni pitjor pronòstic en el resultat de la tècnica que us han de fer, és la manera d’analitzar el problema en més profunditat.

Els nostres professionals t’indicaran què cal que tinguis en compte abans, durant i després que t’administrin un contrast.


M’administraran un contrast?

De vegades, en algunes proves, cal administrar un contrast, però no sempre. Pot ser que t’hagin d’administrar un per ampliar l’estudi de raigs X, una TC (tomografia computada), una RM (ressonància magnètica). Però, en tots els casos, us informaran abans de la prova.


Com s’administra el contrast?

Els contrastos radiològics es poden administrar per diferents vies, les més habituals són la via oral o l’endovenosa, sempre segons cada cas. Els nostres especialistes us explicaran, en cada cas com us l’administraran.


Com s’elimina el contrast que m’han administrat per fer-me la prova?

El contrast s’elimina de manera fisiològica, però és aconsellable després de l’exploració prendre líquids com aigua o sucs, per facilitar la seva eliminació natural.


Quins perills representa el contrast?

Igual que qualsevol substància farmacològica administrada en el cos, i de la mateixa manera que pot passar amb els medicaments, el contrast pot presentar interaccions o efectes adversos. Normalment aquestes reaccions són lleus i, en la majoria dels casos, no representen cap perill. En qualsevol cas, estem preparats per a aquesta eventualitat.